Obezite Cerrahisi Nedir?
Sık bilinen adıyla mide küçültme ameliyatı, her geçen gün ülkemizde daha da gelişen kapalı girişim şeklinde özetlenebilir. Bu cerrahide her hastaya aynı girişim uygulanmıyor ve “en iyi yöntem budur” denilemiyor.
Mide küçültme ameliyatları büyük bir karın kesisi olmadan, milimetrik deliklerden batın içine ulaşılarak yapılmaktadır. Hastalar birkaç gün içinde taburcu olabiliyor; işlerine de 1 hafta içinde dönebiliyorlar.
En sık hangi mide küçültme ameliyatları yapılıyor ?
En sık mide küçültme ameliyatı 15 yıllık geçmişi ile “tüp mide ameliyatı”dır.
Mide küçültme ameliyatının günümüzde uygulanan diğer çeşidi ise “gastrik bypass” ameliyatıdır. Tip 2 şeker hastalığının ön planda olduğu ve özellikle VKİ’si çok yüksek kişilerde bu ameliyat yöntemi ilk tercih olabiliyor.
Obezite Cerrahisi Kimler İçin Uygun ?
Mide küçültme ameliyatına uygun olabilmek için kişinin “morbid obez” tanımına uyması gerekiyor.
VKİ hesaplamasına göre obezite ameliyatına aday olabilecek kişiler şunlar:
• VKİ’si 35-40 arası olup aşırı şişmanlığa bağlı tip 2 şeker hastalığı, hipertansiyon, uyku apnesi gibi sorunları olanlar da morbid obez (ileri derece obez) kabul ediliyor. Beden kitle indeksi 40kg/ m²’nin üzerinde ise ileri derece obezdir.
Ayrıca obeziteye bağlı “yeni” tip 2 şeker ve metabolizma bozukluğu olan VKİ 30-35 arası ise doktorumuz kararı ile ameliyat yapılabilir.
Obezite cerrahisine aday olmak için hastaların diyet tedavisi ile en az 2 kez ve en az 6 ay süre ile kilo vermek için uğraşmış ve başarısız olmuş olması gerekli.
Obezite ameliyatları için yaş sınırı var mı ?
Hastanın ergenlik çağını tamamlamış olması gerekiyor ve 17 yaşından sonra yapılabiliyor. Üst yaş sınırı ise kalp ve akciğer sıkıntıları yoksa 70 yaşında da yapılabiliyor.
Ameliyat Yöntemine Nasıl Karar Veriliyor?
Hastaya hangi mide küçültme ameliyatının uygulanacağı kararı hastaya ait bir dizi detayla ilgili.
Mide ameliyatının riskleri nedir?
Obezite ameliyatlarında ölümcül tehlike binde bir civarı. Morbid obez hastaların obezite nedeniyle karşılaştığı sağlık tehlikeleri düşünüldüğünde, mide küçültme ameliyatı tehlikesi tıbbi olarak kabul edilebilir bir oran olarak görülüyor.
Obezite Tedavi Yöntemleri
Tüp mide ameliyatı
Yakın zamanda en çok uygulanan obezite cerrahisidir ve “mide küçültme ameliyatı” olarak bilinir. Tüp mide ameliyatı sonrası, ameliyat olanların iştahı azalır. Henüz kilo verme bile olmadan insülin direnci azalır.
Gastrik bypass
Bu ameliyatlarda midenin çoğunluğu bypass edilerek düşük hacimli (30-50 cc) bir mide bölümü hazırlanarak ince bağırsaklara dikilir. Mide bypass’ı günümüzde tüp mide ameliyatı olduktan bir süre sonra tekrar kilo alan kişiler için tercih edilmektedir.
Mide Ameliyatı Sonrası Kilo Verme
Obezite ameliyatları olanlar, ameliyattan sonra düzenli bir diyet ve egzersiz programına uyarak kilo verebiliyor. Uzmanların gözetimindeki bu süreçte yaklaşık 1-1,5 yıl içinde sağlıklı kiloya ulaşılması amaçlanıyor.
Kilo verme ile hastaların sağlık durumlarında şu düzelmeler oluyor:
Bu metotlarla sağlanan kilo verme işlemi, kurallara uyulduğu sürece kalıcı oluyor.
Mide ameliyatı sonrası beslenme
Her hastaya özel bir program oluşturulmuş olsa da, tüp mide ameliyatından sonra beslenmede temel olarak aşağıdaki kısımlar önem taşıyor:
Mide ameliyatı sonrası egzersiz
Mide ameliyatından sonra spor yapmada temel olarak aşağıdaki durumlar önemli.