Vücut Kitle İndeksi (VKİ) nedir, obezite ameliyatı olmak için bu değer ne kadar olmalıdır?
Vücut Kitle İndeksi kişinin boy ve kilosunun matematiksel bir hesaplama ile elde edilen oranı demektir. Bu hesaplamaya göre hasta; VKİ 30-35 arasında ise 1.sınıf obezite, 35-40 arasında ise 2.sınıf obezite, 40 ve üzerinde ise mobid obezite hastası olarak sınıflandırılır. Tüp mide ameliyatının gerçekleşebilmesi için hastanın VKİ 35 ve 35in üzerinde olması gerekir.
Tüp Mide ameliyatı nedir, nasıl gerçekleşiyor?
Tüp Mide Ameliyatı VKİ 35 ve üzeri olan hastalarda uygulanan bir operasyon türüdür. Tüp Mide ameliyatı laparoskopi yoluyla karnınıza 4 delikten girilmesiyle gerçekleşen bir ameliyattır. Bu ameliyat ile midenizin 4%3 lük bölümü alınır. Kapalı yöntem ile gerçekleşen bir ameliyat olduğundan konforlu ameliyat sınıfına girer.
Tüp Mide Ameliyatının riskleri nelerdir?
Tüp mide ameliyatları kapalı yöntemle gerçekleşen operasyonlar olduğundan konforlu ameliyat sınıfına girer. Tüp mide ameliyatının yüksek olmamakla birlikte kaçak,kanama, emboli ve anesteziye bağlı riskleri bulunmaktadır.
Mide balonu işleminden sonra oluşabilecek şikayetler nelerdir?
Mide balonu uygulandıktan 1-2 saat sonrasında kişinin ağrıyla birlikte bağlantılı bir şekilde kramp, mide bulantısı, kusma görülebilir. Bunlar normal ve beklenen semptomlardır. Midenin balonu kabul süreci ortalama olarak 3-4 gün kadar sürer. Hasta hastanemizden taburcu olurken hastaya mide koruyucu, kramp ve bulantı önleyici ilaçlar reçetelendirilir. Bu sayede bu dönem daha kolay atlatılacaktır.
Tüp Mide Ameliyatı kaç dakika sürüyor ve hastanede kaç gün kalmak gerekiyor?
Tüp mide ameliyatı ortalama 1 saat sürmektedir. Ameliyatın ardından hasta 2 gece hastanede kaldıktan sonra 3. gün kontrolleri yapılarak taburcu edilir.
Mide balonunun çıkarılma süresinden daha uzun süre midede durması sorun yaratır mı?
Kalması gerektiğinden fazla kalan balonların patlama riski artar. Süresi dolan balonun çıkarılması önerilir.
Tüp Mide Ameliyatı sonrası ağrı fazla oluyor mu?
Ameliyat sonrası yaşanılan ağrı gaz sancısıdır. Ameliyat sonrası 4. saat itibariyle yürümeniz gazı atmanızda yardımcı olacağından ağrınız kısa sürede geçecektir.
Tüp Mide Ameliyatı sonrası ne kadar sürede gündelik hayata dönülüyor?
Tüp mide ameliyatı sonrasında hastalar 4. saat itibariyle kişisel ihtiyaçlarını kendi karşılar hale gelmektedir. Taburcunun ardından gündelik hayata hızla dönülmektedir.