İç ve dış olmak üzere anal kanalda dışkıyı tutan iki tane kas vardır. Bu kaslara en yakın bağırsağa giden gaitayı yumuşatmayı sağlayan, anüsün kaygan olmasını sağlayan salgı bezleri mevcuttur.
Perianal fistül apse varlığında iltahabın akması için vücudun oluşturduğu dren görevinde olan kanaldır. Bulundukları kısımlara göre 4 sınıfta gruplanır:
Perianal Fistül Belirtileri Nelerdir?
Makat bölgesindeki dolgunluk, şişkinlik hissi, iç çamaşırda lekelenme, sarı iltihap akıntısı, kötü koku ile kendini gösterebilmektedir.
Perianal Fistül Oluşma Nedenleri Nelerdir?
Kabızlık, zorlamaya bağlı çatlak oluşması sonucunda, makatta dışkıyı yumuşatmak, anüsü kayganlaştırmak için bulunan salgı bezlerinde mikroorganizmaların enfeksiyon oluşturmasına bağlı apseler oluşur. Bezlerin tıkanması sonucu apse boşalamaz ve boşaltmak için yeni kanallar oluşturur.
Perianal Fistül Tedavisi Nasıl Yapılır?
İlk yöntem antibiyotik, krem, fitillerdir. En iyi yöntemse cerrahi ve cerrahi olmayan alternatif müdahalelerdir.
Fistülektomi, lazer tekniği, fibrin yapıştırıcı tekniği, seton tekniği, tıkaç tekniği, lift tekniği, fistül tedavisi için yapılan müdahalelerdir.
Perianal Fistül Tedavisi Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?
İyileşme süresi tedavinin yöntemine, fistülün cinsine ve evresine, yaraların iyileşmesini engel olacak kronik bir hastalığın varlığına ve dokuların kanlanmasına bağlı olarak değişir.